Nieuwsbrief Stichting TRIASS

Wonen kun je leren!

Mogelijke locatie WTC in Wijk aan Zee

Initiatiefnemers Annemarie Jonker en Marjolein Triest presenteren het Woontrainingscentrum (WTC) voor jongvolwassenen met autisme in Wijk aan Zee.Als je een stoornis in het autistisch spectrum hebt, wil je ook je eigen leven leiden. Dus wonen, je diploma halen, werken en je vrije tijd besteden, net als iedereen. Alles wat je nodig hebt om te kunnen leven, kun je leren in het

Woontrainingscentrum TRIASS in Wijk aan Zee. Het wonen en trainen is tijdelijk en verloopt in fases. Er zijn 2 fases iedere fase duurt één jaar. We werken aan een 3e fase . Deze fase is er op gericht om zo zelfstandig te kunnen wonen in een daartoe geschikte voorziening zoals een zelfstandige studio met een eigen voordeur. Het WTC is er voor jongvolwassenen vanaf 18 jaar met een aandoening in het autistisch spectrum. Iedereen die wil investeren in de toekomst, is welkom bij het WTC.

Wat leer je allemaal?
Bij het Woontrainingscentrum leer je alles wat nodig is om zo zelfstandig mogelijk te wonen en leven. Belangrijke thema´s hierin zijn:

 • Leren omgaan met je autisme in het dagelijks leven.
 • Huishoudelijke vaardigheden, zoals koken en boodschappen doen. Maar ook het wassen van kleding en je kamer opruimen.
 • Persoonlijke verzorging.
 • Omgaan met financiën.
 • Planning en organisatie m.b.t. het behalen van je diploma.
 • Het vinden en behouden van stage – en werk.
 • Inzicht krijgen in de sociale kaart. Je leert bij wie je terecht kunt voor bepaalde zaken. Bijvoorbeeld waar de huisarts en tandarts spreekuur houden.
 • Aangaan en onderhouden van sociale contacten.
 • Invulling geven aan vrije tijd, zodat je naast je school of werk ook leert wat voor activiteiten je kunt doen.
 • zelfstandig reizen met het openbaar vervoer indien nodig.

Wat zijn de eisen?
Om in het WTC te kunnen wonen gaat dit in samenspraak met de WMO vanuit de gemeente waar je woont. Wonen in Het WTC gebeurt op basis van wonen en zorg gescheiden. Je huurt bij ons een zit-/ slaapkamer en alle zorg die je nodig hebt wordt vanuit een persoonsgebonden budget gefinancierd. Dit persoons gebonden budget wordt door de WMO vanuit de gemeente geïndiceerd en toegekend. Dit traject wordt overigens volledig door ons begeleid en ondersteund.

 • Je motivatie is ook heel belangrijk, anders kun je geen vaardigheden leren.
 • Je moet een vorm van dagbesteding volgen. Bijvoorbeeld werk, onderwijs of stage. Hier zijn wel uitzonderingen in mogelijk!
 • Na de training moet je de mogelijkheid hebben weer thuis of elders te wonen. Want het lukt niet altijd om meteen een andere woonplek te vinden. Wat geldt is dat we je nooit zomaar na de afgesproken periode zonder uitzicht op een vaste verblijfplaats onze zorgovereenkomst zullen beëindigen.

Hoe gaat het in z’n werk?

Iedereen die in het WTC gaat wonen krijgt een persoonlijk begeleider (cluster pb-er). Samen met jou, je ouders of vertegenwoordigers en samen met de cluster pb-er wordt het ondersteuningsplan opgesteld. Daarin wordt alles zoveel mogelijk aan jouw eigen behoeften aangepast. Ook is het belangrijk om informatie uit te wisselen en alles goed op elkaar af te stemmen.

Daarom is er twee keer per jaar een evaluatiegesprek met jou, je ouders of vertegenwoordigers en je cluster pb-er. Uiteindelijk ben je zélf verantwoordelijk voor wat er gebeurt na jouw verblijf in het WTC. Wil je weer terug naar je ouders of ga je een woning zoeken? Dat is afhankelijk van wat jij wilt en kunt. De medewerkers van het WTC denken met je mee en geven je ook advies.

Wonen, onderwijs en arbeid

Het Woontrainingscentrum ligt in Wijk aan Zee. Er kunnen de komende twee jaar maximaal 18 mensen wonen werkend aan hun toekomst. Iedereen heeft een eigen zit-/slaapkamer en kan gebruikmaken van gemeenschappelijke voorzieningen zoals een gezamenlijke huiskamer, keuken, douche en toilet. Het WTC heeft ook een restaurantgedeelte waar onze bewoners gebruik van kunnen maken en ook als leerwerkervaringsplek kunnen gebruiken. Onze Missie is om jong volwassen mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) te begeleiden naar een kans op een zo’n volwaardig mogelijk maatschappelijk bestaan. Waarbij Coaching, Advies en Training ingezet zal worden binnen de drie leefdomeinen: Wonen, Onderwijs en Arbeid.

Indien je belangstelling hebt voor het Woontrainingscentrum, nodigen we jou, je ouders, of begeleider uit voor de voorlichtingsavond die gehouden wordt op maandag 19 februari om 19.00 op de WTC locatie te Wijk aan Zee.

Adres: Voorstraat 42; 1949 BJ Wijk aan Zee.
Belangrijk te vermelden is dat de kandidaat bewoners die zich willen aanmelden, afkomstig zijn uit de regio die valt onder de Centrum Gemeente Haarlem. De regio bevat de gemeenten:

 • Beverwijk
 • Bloemendaal
 • Haarlem
 • Haarlemmerliede en Spaarnwoude
 • Haarlemmermeer
 • Heemskerk
 • Heemstede
 • Uitgeest
 • Velsen
 • Zandvoort

Laat via onderstaande email even weten of je naar de voorlichtingsavond wilt komen (max. 3 personen). Je kunt altijd ook eerst een afspraak maken voor meer informatie.
Indien je je al officieel wilt aanmelden kun je dit doen via het digitale aanmeldformulier op de website; www.triass.nl.

Contact
Voor meer informatie kun je terecht op onze website; en bij de initiatiefnemers Annemarie Jonker; tel. 0645301954 en Marjolein Triest tel. 0651380382
www.triass.nl; email adres; info@triass.nl

Terug naar het overzicht