Teamtraining: Oudergesprekken voeren

In de training Oudergesprekken voeren gaat u aan de slag met vragen als:

  • Hoe kan ik het gesprek voorbereiden?
  • Welke gespreksstructuur werkt?
  • Hoe organiseer ik een oudergesprek?
  • Hoe breng ik slecht nieuws?
  • Welke boodschap zit er achter weerstand, boosheid verdriet en onvrede bij ouders?
  • Hoe kan ik vriendelijk en toch duidelijk zijn naar ouders?

Open, eerlijk en nieuwsgierig opstellen

De eeuwenoude uitspraak “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet” is een belangrijk uitgangspunt voor het oudergesprek. Door ons Open, Eerlijk en Nieuwsgierig (OEN) op te stellen naar ouders, ontstaat er makkelijker een prettige sfeer. Immers er is dan geen sprake van Oordelen, Meningen en Aannames (OMA). Wanneer we onze interne “OMA” niet meenemen, is het makkelijker om de boodschap achter het verhaal van de ouder te horen. Dit zorgt ervoor dat er contact kan ontstaan in de werkelijkheid. Het ezelsbruggetje “Wees een OEN en laat OMA thuis” is al een mooie start.

Aanbeveling:

‘Marjolein Triest heeft bij ons een training verzorgd die door mijn teamleden als zeer inspirerend en informatief ervaren is.

Centraal stond gespreksvoering met ouders en rondom dat thema ontspon Marjolein een aantal theorieën die ze sterk onderbouwde en waarmee de mensen vervolgens praktisch aan de slag konden. De koppeling tussen theorie en praktijk waarbij veel afwisseling en snelheid zat werkte goed. De een pikte iets op van de ene theorie, de ander raakte geïnspireerd door een samenwerkingsopdracht. Marjolein kon als actieve toeschouwer vanaf de zijlijn opmerkingen duiden en het belang aangeven van bijvoorbeeld het waardenvrij luisteren. Al met al een leerzame ochtend die komend jaar een vervolg gaat krijgen. Opbrengst meetbaar maken is in dit geval lastig maar in ieder geval zijn er bij mensen zaadjes geplant zodat we komend jaar bewuster gesprekken met ouders gaan voeren! ‘

Danny Bark

Directeur OBS de Wilgenhoek

Oordeelloos luisteren is een kunst

In onze training Oudergesprekken voeren ontdekken we hoe makkelijk we beelden vormen en hoe lastig luisteren is. We gaan opzoek naar de verborgen boodschappen achter gedrag. Oordeelloos luisteren is een kunst. Neem contact op voor meer informatie.